Aquests mesos de setembre – octubre ens hem format com a Guies del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Un curs molt interessant, impartit per historiadors, geòlegs, vulcanòlegs i biòlegs, entre d’altres, grans coneixedors de la Garrotxa.
Hem pogut aprofundir en entendre l’entorn en el qual vivim, fixant-nos en tots aquells aspectes importants que el formen:
Així, comencem des de la base, endinsant-nos amb les roques que formen la comarca, amb predomini de Roques Sedimentàries com els gresos de la Serralada Transversal i el Calcari de l’Alta Garrotxa. Però, amb una gran afluència de Roques Magmàtiques d’origen Volcànic i és que, a la Garrotxa, hi tenim el millor paisatge volcànic de la Península Ibèrica, amb una quarantena de cons volcànics. El vulcanisme a la Garrotxa es va iniciar fa 700.000 anys i la última erupció que vam tenir va ser fa 11.500 anys amb l’erupció del sistema Croscat – Santa Margarita - Pomareda. No es descarta que a la zona hi pugui haver una nova erupció i és que, les condicions geodinàmiques de la Garrotxa, no han canviat i per tant, el vulcanisme no està extingit a la zona. A la Garrotxa trobem cons volcànics formats a partir d’activitats eruptives estrombolianes, com és el cas del Volcà del Croscat, Montsacopa,... també trobem, cràters formats per activitats freatomagmàtiques, com el cas del Volcà de Santa Margarita i llavors, també, activitats efusives, que donen pas a les colades de lava (com la colada de lava que trobem sota la Fageda d’en Jordà, provinent del mateix Croscat) i llacs de barratge (com per exemple, la Vall d’en Bas). També podem trobar col·lades de lava a la vista on podem apreciar les seves diferents formacions de columnes i lloses com són les col·lades de Sant Joan les Fonts o l’espectacular cinglera basàltica de Castellfollit de la Roca.
De les roques passem als ambients naturals, el recobriment que dona color al paisatge i que aquí a la Garrotxa, fa que sigui especial, sobretot en èpoques com la tardor i la primavera i és que tenim gran abundància de bosc caducifoli. Hem après a identificar les més importants espècies d’arbres i arbustos dels diferents ambients naturals que trobem a la Garrotxa com són: la fageda, amb el predomini dels imponents Faig, la roureda humida, important i característica de la zona d’Olot, amb els Roures Pènol, la roureda seca amb els Roures Martinencs, el bosc de ribera, l’alzinar de muntanya, el més extens de tota la comarca i per últim, l’alzinar litoral, on trobem poques zones amb aquest ambient i és que, la Garrotxa, és una comarca humida i freda, de clima atlàntic i per això, tenim ambients naturals més propis de Centre Europa que de clima Mediterrani.
Un cop analitzat el paisatge que trobem, ens hem endinsat en l’evolució humana sobre aquest paisatge, com l’hem habitat i transformat, des dels primers homes a l’actualitat. Així doncs, hem conegut on van habitar o per on van passar els primers homes a la Garrotxa, que va ser concretament a la Vall del Llémena durant el Paleolític Inferior, llavors el Mesolític i el Neolític, on per primera vegada, la Garrotxa experimenta una considerable ocupació del territori sobretot a la zona de la Vall del Llierca, però també a la Vall del Fluvià. Posteriorment, Edats dels Metalls i després l’evolució cap als Íbers, on a la Garrotxa trobem per exemple, el poblat del Boscarró de Sant Joan les Fonts i els possible Olotssitani? També trobem constància del pas dels Romans conservant encara la Via Annia. L’Edat Medieval a la Garrotxa, és l’època de la qual, trobem més petjada. Des de moltes edificacions com són per exemple, la gran quantitat d’ermites romàniques, fins a fets realment importants, com és la REVOLTA REMENÇA, la primera revolta social organitzada de la pagesia europea i que començà a la Garrotxa, amb el centre principal a la Vall d’Hostoles, amb Francesc de Verntallat al capdavant, nascut a la Vall d’en Bas. Seguim amb l’Edat Moderna, amb personatges mítics com en Joan Sala i Ferrer, en Serrallonga, nascut a les Guillaries però que també actuava per la zona de la Garrotxa, per finalitzar amb l’Edat Contemporània, on van tenir forta incidència les Guerres Carlines però també, l’Escola Pictòrica d’Olot amb els Vayreda. Al segle XX, amb la Guerra Civil, fins a dia d’avui, que som part i evolució de tota aquesta història, i que quan analitzes, te n’adones que no ha canviat tant, maquillada i modernitzada, continuem repetint cànons del passat que no s’haurien de repetir.
Segueix-nos a les nostres xarxes socials d'Instagram, Facebook, Twitter.